Kako opremiti mali prostor

Napisano 09 decembar 2010. Objavljeno u Ideje - Predlozi

I ako živite u maloj kući ili malom stanu, ne morate se osecati skučeno. U stvari male kuće i stanovi su jako isplativi i pogodni. Pođimo samo od nekoliko banalnih primera. Manje hipoteke, manja cena stana ili stanarine, ostvarivanje manje količine ugljen-dioksida, manji računi za komunalne usluge, ali i najbitnija stvar puno manje prostora za čišćenje. Naravno da vam ovo sve ne deluje ubedljivo, ali postoji mnogo načina kako vaš dom napraviti vizuelno većim. Jedan od neophodnih saveta je stavite u svom domu što više ogledala na zidovima kako bi ste produžili (uvećali) svoj prostor. Evo i još nekih saveta:

1. Držite stvari iza zatvorenih vrata
Imate vizuelnu gužvu u vašem prostoru? Previše je stvari koje ne koristite? Oslobodite vaš dom od nepotrebnih stvari kako biste imali vizuelnu čistinu. Nemojte nesvesno misliti o tome kako nemate prostora za svoje stvari. Investirajte u efikasno skladištenje kako bi ste imali više prostora. Standardni plakari su odličan primer investiranja. Veoma često na vrhovima plakara ili donjem delu plakara stoje ne iskorišćene police. Organizovanjem i preuređenjem vašeg plakara ili ormara može vam pomoći da stavite više stvari nego što se u njemu samom trenutno nalazi. Eliminišite ujedno i nepotrebne stvari iz plakara. Uz takvu organizaciju možete postići da čak pojedine komade nameštaja izbacite iz svojih soba (komode, noćni stočići...) jer će biti prazni i moći ćete ih iskoristiti na drugom mestu.

Kako opremiti mali prostor

2. Skinuti zidove
Prostor može vizuelno izgledati veći, ako vaš pogled nije blokiran! Dakle, ako bi ste mogli srušiti neke zidove kako bi ste proširili vidik, uradite to! Biće više otvorenih prostorija u vašem domu, pa će vam se površine činiti većim. Takođe, otvorene prostorije će vam dati fleksibilnost kada živite u maloj kući ili stanu. U slućaju da imate više prostora u trpezariji nego u dnevnoj sobi, promenite raspored pa učinite svoj dnevni boravak većim. Prilagodite nameštaj vašim potrebama.

3. Koristite multifunkcionalni nameštaj
Kad god možete, kupujte ili koristite nameštaj koji ne služi samo jednoj svrsi kako bi ste uštedeli prostor. Proizvodjači nameštaja izbacuju sve više i više pametnih i estetski prijatnih komada koji mogu služiti gotovo svemu. Ovo je veoma koristan savet, ako vam je potreban određen komad nameštaja koji se koristi samo nekoliko puta godišnje. Na primer, možda ćete biti domaćin večere svakih par meseci, ali vaš stan ne može posedovati veliki sto. U tom slučaju će vam se svideti predlog prikazan na slici, gde se koristi montažni sto koji se lako razvuče i može služiti za dosta ljudi, ili jednostavno sklopite sto i služiće vam kao mini polica za lampu ili knjige kada vam veliki sto nije potreban.

Multifunkcionalni nameštaj

Multifunkcionalni nameštaj

4. Koristite svaki kutak za skladištenje
Vaš dom je obično ispunjen neiskorišćenim i zanemarenim prostorima. Jedan od njih je prostor ispod stepeništa. Ispunite taj prostor policama, i integrišite klizna vrata na stranicama stepeništa.

5. Prostor iznad vaše glave može udvostručiti funkciju vaše sobe
Prostor iznad vaše glave takođe možete iskoristiti pametno. Posebno ako imate visoke plafone. Na primer, mala spavaća soba se može pretvoriti u lepu kancelariju uz pomoć kreveta koji se može frontalno podešavati. Kako to izgleda? Dajemo vam primer uređene prostorije sa krevetom iz studija Espace-Loggia. Nema potrebe pomerati ništa, jednostavno kada vam je do spavanja povučete krevet na dole fiksirate gde vam odgovara, i prepustite se snu.

Kako opremiti mali prostor

Kako opremiti mali prostor

Social Bookmarks