Pripremite vaš dom za predstojeću sezonu

Napisano 30 avgust 2010. Objavljeno u Ideje - Predlozi

Svake sezone kuće prolaze kroz promene u temperaturi, vremenskim uslovima, starenju, i naravno ljudskoj zloupotrebi. Tako da bi ste kasnije izbegli skupe popravke, potrebno je i korisno da se sprovede akcija sezonskog održavanja posle svake sezone. Kako leto prolazi ovo je savršeno vreme da svoj dom pripremite za jesen. U zavisnosti od vaše klime jesen može biti kasna za pripreme zbog učestalih kiša i hladnijeg vremena. Bez obzira na vašu lokaciju,  pročitajte ove korisne savete kako bi ste kasnije znatno uštedeli novac.

Pripremite vaš dom za predstojeću sezonu

1) Proverite svoj krov (oluke): vaš krov se često zaboravlja, jer nije u visini očiju da vam da suptilni podsetnik svaki put kada prođete ispod ili pored njega. Jasno potrebno je skinuti i očistiti lišće sa krova, prljavštinu, borove iglice, isprati oluke, i pritegnuti sve labave delove oluka. Proverite dimnjake i sve otvore na krovu (kao npr. prozori) da kasnije nebi došlo usled kiše do curenja unutar prostorija.

2) Ispitati dvorište: Pre nego li trava bude pod snegom, ili bude previše hladno da se upustite u spoljni svet, potrebno je pregledati šetališta,proveriti pukotine na trotoarima oko vašeg objekta ili popravite ruiniranu kaldrmu koju imate. Popraviti pre snega jer je moguće doći do pada ili nesreće.

3) Promena filtera u vašem domu: Ako imate centralni klima sistem, menjajte redovno filtere vazduha, ako imate klima uređaj, očistite filtere, takođe očistiti sušače za veš.... Čist vazduh filtera će držati vašu porodicu zdravom.

4) Još uvek vam cure slavine!? Popravite ih sada. Pre nego li počnu niske temperature, ispitati cure li slavine u kuhinjama, kupatilima, i nus prostorijama. Preporučljivo je novac  potrošiti sada a ne kasnije kada može doći i do pucanja cevi.

5) Pripremite vaš kamin: Većina ljudi se još uvek greje na čvrsta goriva. Odbaciti stari pepeo i obezbediti dovoljno prostora da vazduh može slobodno da se kreće kroz dimnjak. Proverite i opruge, ručke, i sisteme za zatvaranje kako bi ste se osigurali od dima. Ako je potrebno unajmite odžačara.

6) Proverite i svoje bojlere: Ako živite u području sa tvrdom vodom, neophodna je stalna kontrola tela za zagrevanje vode tj. bojlera. Pod dužim delovanjem tvrde vode dolazi do nagomilavanja kamenca i stvaranja korozije, pa bi bilo pametno zameniti ih, čisto da bi ste kasnije imali manje troškove.

7) Proverite dihtuju li prozori i vrata: Većina toplog vazduha u vašem domu se gubi kroz prozore i vrata. Proverite okvire i gume na vašim prozorima u kakvom su stanju. Zimi vam preporučujemo jako teške i masivne draperije koje će vam donekle pomoći da blokirate izlaz i gubljenje toplog vazduha.

8) Čisto skladištenje spoljnog baštenskog nameštaja: Operite sve jastuke, osvežite i operite garnituru i smestite je na suvo mesto kako bi bila spremna za prolećnu sezonu.

9) Servisirajte baštenske alate: Kada vaš travnjak krene sa snom vreme je za čišćenje i oštrenje alata, kosilica i makaza. U slučaju da je alat jako star sada je pravo vreme kupiti ga jer je sezona završena pa su cene niže.

10) Pripremite vaš travnjak za zimu: U zavisnosti od toga gde živite i kakvu klimu imate sistem za navodnjavanje je neophodan. U slučaju da vam je sistem ispravan, spakujte ga i dobro ocedite od vode, pregledajte sve rotirajuće glave i sve gumice. Ujedno se rešite i korova. Posetite najbliži garden centar i pronađite đubrivo koje će uništavati korov tokom jeseni i zime, kako bi vam travnjak na proleće bio besprekoran.

Uživajte u preostalim danima leta i krenite u veliko spremanje jer će vaš dom posle svega moći da vam kaže HVALA!

Social Bookmarks