10 načina kako prosvetliti vaš dom korišćenjem žute boje

Napisano 21 novembar 2010. Objavljeno u Ideje - Predlozi

Kada pitate bilo koga, koja boja iz spektra zrači vedrinom, odgovor će u većini slučajeva biti "žuta". Žuta boja ima veliki spektar koji se proteže od sunčano žute, tamno žute pa sve do tonova zlatnih nijansi. Ako ste pod stresom ili preoterećenju, žuta boja će vam pomoći da se osećate rasterećenije i srećnije. Ako jedna boja može da uradi sve ovo, mislite li da je ona pogodna za svaku prostoriju? Čitajte dalje kako bi ste videli 10 načina kako prosvetliti svoj dom žutom bojom.

10 načina kako prosvetliti vaš dom korišćenjem žute boje

1.Kombinacijom žute i crne boje dajete vašem prostoru sofisticiran izgled
Razmislite o dodavanju žutih detalja u tamnim ili crnim prostorijama. Dodajte žuti kauč, sto, jedan od zidova (prebojiti u žuto) ili pak ukrase, vaze......... kako bi ste dosadnu tamnu sobu učinili elegantnom i modernom.

2.Osnovna žuta za dečije sobe
Da li ste ikada obratili pažnju da se žuta boja koristi po centrima za učenje (školama) i centrima za čuvanje dece? Žuta je boja kreativnosti i mašte. Koristite je u dečijim sobama, i pustite decu da rade ono što najbolje umeju i znaju, da uče i stvaraju.

3.Osvežite spoljašnjost vašeg doma
Boja eksterijera vaše kuće može znatno usticati na izgled ne samo vašeg dvorišta nego i same ulice ili naselja. Pokušajte da koristite žutu boju, možete prefarbati celu kuću u žuto, ili je koristite za lajsne, prozore i roletne. Tamne žute boje su lepe na starijim kućama, dok se svetlije nijanse žute u kombinaciji sa braon bojom preporučuju kućama u tropskim predelima pored plaža.

Žuta fasada

4.Žuta boja će oživeti vašu kancelariju
Ako se u vašoj kancelariji osećate neinspirativno, dodajte neku iz spektra žutih boja. Većina čisto žutih kancelarija dosta odvlače pažnju, pa pokušajte da kobinujete sa esspreso braon bojom ili zelenom bojom (boja mahovine) kako bi ste probudili svoju kreativnost i ubili monotonost jednobojnog prostora.

5.Za životni prostor uzećemo zlatne nijanse
Zlatne boje i boje nevena su dobrodošle u trpezarijama. Budući da zlatna boja ima puno sjaja zamaraće vaše oči pa se ona uglavnom kobinuje sa određenim nijansama bez sjaja. Razmislite o korišćenju žute kako bi ste dali akcenat dekoru. Stavite tamno žute jastuke na kauč, ili dajte akcenat putem nekog prelepog tepiha.

6.Sa žutom i u kuhinji
Od žute do narandžaste, banana žute u vašoj kuhinji će te se osećati inspirativno. Ako je vaša kuhinja glavno mesto u kući za vas, ubacite i žuti dekor u nju. Vaši gosti će uživati u takvom prostoru i osećaće se živahno i zadovoljno uvek kada vas posete.

Žuta u kuhinji

7.Kombinacija žute i plave boje za smirenost i relaksaciju u vašem kupatilu
Ako ste u potrazi za kreiranjem utočišta u vašem kupatilu, razmislite o korišćenju bledo žute i plave boje, koje će vas podsećati na plavo nebo i divne peščane plaže... Sa žutim i plavim peškirima, ćilimima sredićete vaš kutak i onda se možete opustiti u svojoj oazi za uživanje, makar na trenutak.

8.Koristite žutu boju kao pozadinu
Žutu boju možete pomešati i belom bojom kako bi ste naglasili svoj prostor. U sobama u kojima želite dekorativne boje žuta je savršena kao pozadina. Ona pruža suptilnu osvetljenost u kombinaciji sa zelenom ili pak izgleda uzvišeno u kombinaciji sa crvenom bojom.

9.Donesite žutu boju u svoj kreativni prostor
Imate li kreativni prostor za rad? Unesite žutu u vaš radni prostor, zidni dekor, police za skladištenje kako biste podstakli svoju kreativnost.

Žuti kauč

10.Ulepšajte svoje dvorište žutom bojom
Žutim cvetovima, baštenskim nameštajem dodaćete vedrinu ekterijeru vašeg doma. Postavite i žuto poštansko sanduče koje će se drugačije tretirati od mora tamnih sandučića iz komšiluka.

U svakoj prostoriji u vašem domu možete koristiti žutu boju. Tokom zime dodajte žutu kako bi ste ubili hladnoću u prostoru i razveselite svoj dom jer do proleća ima par meseci. Sa žutom će te se osećati kao da je proleće već stoglo.

Social Bookmarks